Miért van ekkora hype a kollagén körül?
Írta: Ostroml
A kollagén a test egyik alapvető építőeleme, amely különösen a bőr, csontok, porcok, ízületek, haj és körmökegészségében játszik kulcsszerepet. A bőrünk 75%-át is kollagén alkotja, és ez biztosítja annak rugalmasságát, hidratáltságát és feszességét. Csakhogy a kollagéntermelés már a húszas éveink végén lassulni kezd, és 40 év felett évente akár 1%-kal is csökkenhet. Nyolcvanéves korra a természetes kollagénmennyiség akár háromnegyede is eltűnhet, ami megjelenik a ráncokban, bőrmegereszkedésben, ízületi fájdalmakban.
Bár természetes forrásokból is bevihető (pl. húsleves, tojásfehérje), az étrend-kiegészítők koncentráltabb, célzottabb megoldást kínálnak. Főként a hidrolizált tengeri kollagén lett népszerű, mert gyorsan és hatékonyan szívódik fel, köszönhetően a kis molekulaméretének (~2 kDa), és nem ütközik vallási vagy allergiás korlátokba, mint a sertés- vagy marhaalapú alternatívák.
Ha étrend-kiegészítőt választasz, érdemes figyelembe venni:
- Forrást (pl. hal, marha)
- Kollagéntípust (I–III. típus a bőrre, II. típus az ízületekre)
- Molekulatömeget (minél kisebb, annál jobb)
- Formát (por, kapszula, ital – ahogy neked kényelmes)
- Kiegészítő anyagokat, mint a C-vitamin és hialuronsav, amelyek fokozzák a hatást
Az ajánlott napi adag 2–10 g hidrolizált kollagén, amit vacsora után vagy lefekvés előtt a leghatékonyabb bevenni.
A kollagén tehát nem csodaszer, de ha jól választasz, tényleg segíthet belülről támogatni a bőröd és ízületeid állapotát, és hosszú távon is érezheted a hatását.
HOZZÁSZÓLÁSOK
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
LoginOLVASD EL EZEKET IS: